На покана на  извршниот директор на Заедницата на европски железнички и инфраструктурни компании (ЦЕР) Г. Алберто Мацола, вд директорот на ЈП за железничка инфраструктура ЖЕЛЕЗНИЦИ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА –Скопје, Зоран Трифуновски од 19-21 септември е во посета на Гдањск, каде што се одржува 72-то Генерално собрание на Заедницата на европски железнички и инфраструктурни компании (CER).

Извршните директори на железниците во Европа се собраа по повод 72-то Генерално собрание на Заедницата на европски железнички и инфраструктурни компании (CER), за да ги проценат и дефинираат приоритетите за работата на асоцијацијата во наредната година.

Крис Питерс, потпретседател на Европската инвестициска банка (ЕИБ), се приклучи на состанокот на Асоцијацијата со цел да сподели и размени мислења за високото ниво на инвестиции потребни, особено во железничката инфраструктура, за поддршка на Зелениот договор и неговите цели .

Генералното собрание, чиј домаќин е полската државна железница, беше одбележан и со изборот на Комитетот за управување со CER 2024-2025 година, бидејќи сегашниот мандат истекува до крајот на оваа година.

Андреас Мата, извршен директор на Австриските федерални железници (ÖBB), е реизбран за претседател на Заедницата на европските железнички и инфраструктурни компании (ЦЕР) за уште еден двегодишен мандат. Ова ќе биде негов трет мандат на чело на Заедницата и беше на едногласно барање на Управниот одбор на ЦЕР.

Алберто Мацола моментално е на средината од својот втор мандат како извршен директор, но сепак неговиот мандат е обновен за уште еден двегодишен мандат кој ќе започне на 1 јануари 2025 година. Генералното собрание исто така избра двајца нови членови на Управниот одбор на CER за преостанатиот дел од сегашниот мандат, г-дин Раул Бланко Дијаз, извршен директор на РЕНФЕ и г-дин Риналдс Певниекс, извршен директор на Летонски железници.