ЕБОР проектите, кои треба значително да го зголемат протокот на луѓе и стоки од земјава, ќе ги финансира со вкупно 305 милиони евра. 

Од нив, 145 милиони се за втората делница од пругата кон Бугарија која станува реалност. На првиот сектор веќе се работи, изградбата на вториот стартува кон средина