• All
  • Uncategorized
  • Вести и актуелности
  • Јавни огласи

Известување за пуштање во редовна работа на патниот премин помеѓу станица Маџари и станица Скопје

Сакаме да ја известиме јавноста дека  е завршена поправката на  поставната справа за полубраници и столб за светлосна и звучна сигнализација на патен премин   ПП ПБЕ-1 ( кванташки пазар)  на  км 445+317 помеѓу станица  Маџари и станица Скопје патничка. Патниот премин е пуштен во редовна работа на  23.11.2023 година  во 13:00 часот.  

Известување до јавноста

Поради  поправка на  поставна справа на полубраници и столб за светлосна и звучна сигнализација  на патен премин  ПП ПБЕ-1 ( кванташки пазар)  на км 445+317 помеѓу станица  Маџари и станица Скопје патничка,  истиот ќе биде исклучен од редовна работа. Исклучувањето ќе се случи на 20.11.2023 година, во 8 часот и ќе трае до негово отповикување […]

Јавен оглас бр. 6-2023

Сакаме да ги известиме сите заинтересирани лица дека огласот ќе биде отворен за пријавување од 16.11. 2023 до 4.12.2023 година, односно продолжен за два дена поради Одлуката на Владата на РС Македонија  донесена на 14.11.2023 година  според која сите вработени во државната и јавна администрација на територијата на град Скопје на 29-ти ноември ќе работат […]

Информација

  Во врска со  настанатата ситуација со железничкиот мост на Црна Река кај локалитетот Стоби, сакаме ја  информираме јавноста дека на терен се излезени екипи на ЈП ЖРСМ Инфраструктура, професори од градежен факултет, експерти и стручни лица од областа и истите вршат увид на моменталната ситуација по што ќе се одлучи како најсоодветно и најбрзо […]

Состанок на Транспортната заедница и билатерален состанок на Трифуновски со неговиот хрватски колега Дарко Баришиќ

  Директорот на ЈП ЖРСМ Инфраструктура Зоран Трифуновски со неговите соработници учествуваа на 17-от состанок на Техничкиот комитет за железници  на Транспортната Заедница којшто се одржи на 5-ти октомври 2023 година во Загреб. Состанокот беше фокусиран на две клучни теми, прво, се дискутираше и презентираше Финалниот Драфт Извештај за прогрес во врска со имплементацијата на […]

Средба на директорите на инфраструктурните компании на Република Северна Македонија и Србија

Директорот на ЈП ЖРСМ Инфраструктура Зоран Трифуновски и генералниот директор на Инфраструктура Железници на Србија Небојша Шурлан со своите соработници разговараа за голем број теми околу взаемната соработка на двете железнички инфраструктурни компании на состанокот којшто се одржа во Белград на 6-ти октомври 2023 година. На состанокот помеѓу челниците на двете железнички компании се зборуваше […]

Работна средба на директорот на ЈП ЖРСМ Инфраструктура, Зоран Трифуновски со амбасадорот на Бугарија, Г. Ангел Ангелов

Директорот на Јавното претпријатие за железничка инфраструктура-Железници на Република Северна Македонија, Зоран Трифуновски  оствари работна средба со амбасадорот на Република Бугарија, неговата екселенција Ангел Ангелов.   На средбата беше дискутирано за железничкиот Коридор 8, односно за неговата имплементација во наредниот период.   На состанокот се потврди заедничката волја и подготвеноста на сите засегнати страни за […]

Прекин на сообраќајот на релацијата Скопје-Битола-Скопје

Сообраќајот на пругата Скопје – Битола – Скопје е во прекин поради пожарот којшто избувна и уништи околу 1000 прагови на повеќе локации. Стручните служби на ЖРСМ Инфраструктура работат интензивно на терен за отстранување на дефектот и оспособување на сообраќајот. Поради овие причини сообраќајот на релацијата Скопје-Битола-Скопје ќе биде во прекин од денеска па сè […]

Учество на в.д. директорот на ЖРСМ Инфраструктура-Скопје,Зоран Трифуновски на 72-то генерално собрание на ЦЕР

На покана на  извршниот директор на Заедницата на европски железнички и инфраструктурни компании (ЦЕР) Г. Алберто Мацола, вд директорот на ЈП за железничка инфраструктура ЖЕЛЕЗНИЦИ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА –Скопје, Зоран Трифуновски од 19-21 септември е во посета на Гдањск, каде што се одржува 72-то Генерално собрание на Заедницата на европски железнички и инфраструктурни компании […]

Соопштение

ЈП ЖРСМ Инфраструктура_Соопштение

Гостување на Хари Локвенец во „Утрински печат“

Директорот на ЈП за железничка инфраструктура Железници на Република Северна Македонија, Хари Локвенец, се сложува со граѓаните дека е фрапантна информацијата дека возот од Велес кон Скопје оди со брзина од 20 километри на час, но во разговорот за „Утрински печат“ објаснува дека тоа е неопходно од безбедносни причини. – Кога би ви одговорил како […]

Локвенец во ЕП: Ќе изградиме европски континентален Босфор

Директорот на јавното претпријатие за железничка инфраструктура Железници на Република Северна Македонија, Хари Локвенец денеска се обрати пред Европскиот Парламент, каде ги презентираше проектите за изградба на клучни коридори во државата. Во однос на источниот дел од Коридорот 8, тендерските процедури се комплетирани, а во тек се процедурите за третата делница меѓу Крива Паланка и […]

Потпишани договори за градење на двете делници на Коридор 8, Куманово-Белјаковце и Белјаковце-Крива Паланка, како  и за реконструкција на делницата Неготино-Ногаевци, Коридор 10

Потпишани договори за градење на двете делници на Коридор 8, Куманово-Белјаковце и Белјаковце-Крива Паланка, како  и за реконструкција на делницата Неготино-Ногаевци, Коридор 10   Австриската компанија „Штрабаг“ (Strabag AG) е избрана за да ја гради пругата од  Куманово до Бељаковце на Коридор 8 и да ја реализира реконструкцијата на делницата Неготино – Ногаевци на Коридор […]

Самит на генерални и извршни директори на европските железнички инфраструктурни компании

  Самит на генерални и извршни директори на европските железнички инфраструктурни компании Директорот на ЖРСМ инфраструктура, Г. Хари Локвенец учествуваше на Самитот на генерални директори на европски Управители на инфраструктура, на покана на Г. Андреас Мата, генерален директор на ОББ, којшто се одржа во Виена На 9 јули. Околу 30-ина извршни и генерални директори учествуваа […]

Втор состанок на Мрежата на Управители на инфраструктура

  Втор состанок на Мрежата на Управители на инфраструктура Денеска,  9-ти мај 2022 година во хотелот Лаки во Охрид во 14.00 часот започна 2-от состанок на Мрежата на Управители на инфраструктура, формирана во рамките на Транспортната заедница . На состанокот учествуваат претставници на Управителите на инфраструктура на Северна Македонија,  Албанија, Црна Гора, Босна и Херцеговина […]

Започнување на Кампањата за поголема безбедност на железничките премини

Започнување на Кампањата за поголема безбедност на железничките премини   Денеска во дворот на СУГС Владо Тасевски на прес-конференција беше најавена заедничката активност на Министерството за транспорт и врски и за внатрешни работи, Секретаријатот на транспортната заедница и ЈП ЖРСМ Инфраструктура започнување на кампањата за безбедност на железничките премини. На прес-конференцијата, министерот  за транспорт и […]

Соопштение за јавност

Соопштение за јавност

9-ти април – Ден на железничарите

9-ти АПРИЛ – ДЕН НА ЖЕЛЕЗНИЧАРИТЕ   Денеска, 9 април 2022 година одбележуваме 149 години од постоењето на железницата на територијата на Македонија по пристигнувањето на првиот воз од Солун до Велес, во далечната 1873 година По тој повод,  директорот на ЈП ЖРСМ Инфраструктура, Хари Локвенец  им го честита празникот на вработените, посакувајќи им успешна […]

Средба со месното население на Крива Паланка

Средба со месното население на Крива Паланка   На 4 април 2022 година во просториите на општина Крива Паланка се одржа состанок помеѓу претставниците на ЈП ЖРСМ Инфраструктура и засегнатите граѓани на Крива Паланка околу прашањето за експропријација на нивните имоти. Тимот на ЈП ЖРСМ Инфраструктура предводен од директорот д-р Хари Локвенец им го презентираа […]

Известување

Известување Ве известуваме дека  дефектот на патниот премин Лопате на пругата Куманово – Табановци на Коридор 10 е отстранет. Сообраќајот во двата правца Куманово-Табановци и Табановци и Куманово се одвива во редовна состојба.