• All
  • Uncategorized
  • Вести и актуелности
  • Јавни огласи

Соопштение

ЈП ЖРСМ Инфраструктура –Скопје ги известува граѓаните дека  поради изведување на електромонтажни работи на сигнално сигурносните постројки, односно монтажа на бројачи на осовини, автоматскиот пружен блок помеѓу станиците Куманово – Романовци  ќе биде исклучен  од редовна  работа  во период од 07.05.2024 година  до ден 27.05.2024 година. Патните премини  во с. Превој,  во с. Липково   и патниот премин во Романовци-Брзак ќе бидат исклучени од работа.   Сообраќајот на горенаведените […]

Претставници од амбасадата на САД во работна средба на ЈП ЖРСМ – Инфраструктура

  Делегација од амбасадата на Соединетите Американски Држави во Република Северна Македонија предводена од економскиот аташе г-дин Рајан Милер и советникот за трговски прашања, г-дин Арбен Гега денеска беа во работна посета на Јавното претпријатие за железничка инфраструктура Железници на Република Северна Македонија. Директорот на Јавното претпријатие за железничка инфраструктура Железници на Република Северна Македонија, […]

Билатерални средби во Албанија за потенцијални инвестиции во железничката инфраструктура

  Директорот на Јавното претпријатие за железничка инфраструктура Железници на Република Северна Македонија, м-р Зоран Трифуновски учествува на дводневна конференција за овозможување на регионална конвергенција кон единствениот пазар на ЕУ, која се одржува на 22 и 23 февруари во Тирана. Целта на конференцијата насловена како „Западен Балкан: Програма за олеснување на трговијата и транспортот“ е […]

Јавен повик 10/2023-Одлука и кратки биографии – Јавното претпријатие за железничка инфраструктура Железници на Република Северна Македонија – Скопje.

  14-2220 – УО ЈП Железници Ангел Јованов – ЈП Железници Верица Оџакова – НО ЈП Железници

Потпишан Анекс на Колективниот договор на ЖРСМ Инфраструктура

  На ден 12.02.2024 година, директорот на Јавното претпријатие за железничка инфраструктура Железници на Република Северна Македонија, м-р Зоран Трифуновски и претставниците на синдикалните организации при ЖРСМ Инфраструктура, Драган Арсовски, Драган Спасовски потпишаа Анекс за изменување и дополнување на Колективниот договор  на јавното претпријатие од 20.04.2016 година. Со потпишување на анексот на Колективниот договор се […]

Јавен повик Бр. 10/2023 за пријавување на заинтересирани лица за именување на 5 (пет) члена на Управниот одбор на Јавното претпријатие за железничка инфраструктура Железници на Република Северна Македонија – Скопје

Јавен повик бр.10-2023

Известување за пуштање во редовна работа на патниот премин помеѓу станица Маџари и станица Скопје

Сакаме да ја известиме јавноста дека  е завршена поправката на  поставната справа за полубраници и столб за светлосна и звучна сигнализација на патен премин   ПП ПБЕ-1 ( кванташки пазар)  на  км 445+317 помеѓу станица  Маџари и станица Скопје патничка. Патниот премин е пуштен во редовна работа на  23.11.2023 година  во 13:00 часот.  

Известување до јавноста

Поради  поправка на  поставна справа на полубраници и столб за светлосна и звучна сигнализација  на патен премин  ПП ПБЕ-1 ( кванташки пазар)  на км 445+317 помеѓу станица  Маџари и станица Скопје патничка,  истиот ќе биде исклучен од редовна работа. Исклучувањето ќе се случи на 20.11.2023 година, во 8 часот и ќе трае до негово отповикување […]

Информација

  Во врска со  настанатата ситуација со железничкиот мост на Црна Река кај локалитетот Стоби, сакаме ја  информираме јавноста дека на терен се излезени екипи на ЈП ЖРСМ Инфраструктура, професори од градежен факултет, експерти и стручни лица од областа и истите вршат увид на моменталната ситуација по што ќе се одлучи како најсоодветно и најбрзо […]

Состанок на Транспортната заедница и билатерален состанок на Трифуновски со неговиот хрватски колега Дарко Баришиќ

  Директорот на ЈП ЖРСМ Инфраструктура Зоран Трифуновски со неговите соработници учествуваа на 17-от состанок на Техничкиот комитет за железници  на Транспортната Заедница којшто се одржи на 5-ти октомври 2023 година во Загреб. Состанокот беше фокусиран на две клучни теми, прво, се дискутираше и презентираше Финалниот Драфт Извештај за прогрес во врска со имплементацијата на […]

Средба на директорите на инфраструктурните компании на Република Северна Македонија и Србија

Директорот на ЈП ЖРСМ Инфраструктура Зоран Трифуновски и генералниот директор на Инфраструктура Железници на Србија Небојша Шурлан со своите соработници разговараа за голем број теми околу взаемната соработка на двете железнички инфраструктурни компании на состанокот којшто се одржа во Белград на 6-ти октомври 2023 година. На состанокот помеѓу челниците на двете железнички компании се зборуваше […]

Работна средба на директорот на ЈП ЖРСМ Инфраструктура, Зоран Трифуновски со амбасадорот на Бугарија, Г. Ангел Ангелов

Директорот на Јавното претпријатие за железничка инфраструктура-Железници на Република Северна Македонија, Зоран Трифуновски  оствари работна средба со амбасадорот на Република Бугарија, неговата екселенција Ангел Ангелов.   На средбата беше дискутирано за железничкиот Коридор 8, односно за неговата имплементација во наредниот период.   На состанокот се потврди заедничката волја и подготвеноста на сите засегнати страни за […]

Прекин на сообраќајот на релацијата Скопје-Битола-Скопје

Сообраќајот на пругата Скопје – Битола – Скопје е во прекин поради пожарот којшто избувна и уништи околу 1000 прагови на повеќе локации. Стручните служби на ЖРСМ Инфраструктура работат интензивно на терен за отстранување на дефектот и оспособување на сообраќајот. Поради овие причини сообраќајот на релацијата Скопје-Битола-Скопје ќе биде во прекин од денеска па сè […]

Учество на в.д. директорот на ЖРСМ Инфраструктура-Скопје,Зоран Трифуновски на 72-то генерално собрание на ЦЕР

На покана на  извршниот директор на Заедницата на европски железнички и инфраструктурни компании (ЦЕР) Г. Алберто Мацола, вд директорот на ЈП за железничка инфраструктура ЖЕЛЕЗНИЦИ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА –Скопје, Зоран Трифуновски од 19-21 септември е во посета на Гдањск, каде што се одржува 72-то Генерално собрание на Заедницата на европски железнички и инфраструктурни компании […]

Соопштение

ЈП ЖРСМ Инфраструктура_Соопштение

Гостување на Хари Локвенец во „Утрински печат“

Директорот на ЈП за железничка инфраструктура Железници на Република Северна Македонија, Хари Локвенец, се сложува со граѓаните дека е фрапантна информацијата дека возот од Велес кон Скопје оди со брзина од 20 километри на час, но во разговорот за „Утрински печат“ објаснува дека тоа е неопходно од безбедносни причини. – Кога би ви одговорил како […]

Локвенец во ЕП: Ќе изградиме европски континентален Босфор

Директорот на јавното претпријатие за железничка инфраструктура Железници на Република Северна Македонија, Хари Локвенец денеска се обрати пред Европскиот Парламент, каде ги презентираше проектите за изградба на клучни коридори во државата. Во однос на источниот дел од Коридорот 8, тендерските процедури се комплетирани, а во тек се процедурите за третата делница меѓу Крива Паланка и […]

Потпишани договори за градење на двете делници на Коридор 8, Куманово-Белјаковце и Белјаковце-Крива Паланка, како  и за реконструкција на делницата Неготино-Ногаевци, Коридор 10

Потпишани договори за градење на двете делници на Коридор 8, Куманово-Белјаковце и Белјаковце-Крива Паланка, како  и за реконструкција на делницата Неготино-Ногаевци, Коридор 10   Австриската компанија „Штрабаг“ (Strabag AG) е избрана за да ја гради пругата од  Куманово до Бељаковце на Коридор 8 и да ја реализира реконструкцијата на делницата Неготино – Ногаевци на Коридор […]

Самит на генерални и извршни директори на европските железнички инфраструктурни компании

  Самит на генерални и извршни директори на европските железнички инфраструктурни компании Директорот на ЖРСМ инфраструктура, Г. Хари Локвенец учествуваше на Самитот на генерални директори на европски Управители на инфраструктура, на покана на Г. Андреас Мата, генерален директор на ОББ, којшто се одржа во Виена На 9 јули. Околу 30-ина извршни и генерални директори учествуваа […]

Втор состанок на Мрежата на Управители на инфраструктура

  Втор состанок на Мрежата на Управители на инфраструктура Денеска,  9-ти мај 2022 година во хотелот Лаки во Охрид во 14.00 часот започна 2-от состанок на Мрежата на Управители на инфраструктура, формирана во рамките на Транспортната заедница . На состанокот учествуваат претставници на Управителите на инфраструктура на Северна Македонија,  Албанија, Црна Гора, Босна и Херцеговина […]